שמעתם פעם על תמא 35?

שמעתם פעם על תמא 35?

building restoration

רוב האנשים מכירים את תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, הנקראת תמ"א 38. יחד עם זאת, על שולחן הממשלה נמצאות תכניות מתאר ארציות נוספות ואולי פחות מוכרות, אחת מהן היא תמ"א 35. 

תפקידה של תכנית מתאר תמ"א 35 הוא להגדיר את מדיניות התכנון ופריסת הישובים בישראל. תכנית תמ"א 35 אושרה בשנת 2005 ומאז ועד היום, חלים בה עדכונים ושינויים שוטפים.  

אז מה זה תמ"א 35?

תמ"א 35 זו תכנית מתאר ארצית שאושרה על ידי הממשלה בשנת 2005 ומטרתה היא להגדיר את מדיניות תכנון ופריסת הישובים בארץ. כפי שמנוסח בה מטרת התכנית היא לספק מענה לצרכי הבניה והפיתוח של המדינה, תוך שמירה על עתודות קרקע והשטחים הפתוחים עבור הדורות הבאים.  

מכיוון שזו תכנית מתאר ארצית היא מהווה בסיס לכל פרויקט פיתוח ובנייה ברחבי הארץ, מה שאומר שתכניות המתאר האזוריות והמקומיות צריכות להתבסס על עקרונותיה ולכבד את הגבולות שמגדירה. 

תמ"א 35 מבוססת על מושגים, מונחים, הנחיות, הגדרות והוראות של תכניות מתאר שקדמו לה, ובד בבד מעדכנת אותן ויוצרת שפת תכנון מרקמית חדשנית, שקוראת לחיזוק הערים, הימנעות מפירבור ויישום לקחים מתכניות קודמות. מטרתה של התכנית היא לספק מענה לצרכי פיתוח של ערים שונות אך בו זמנית גם לשמור על ערכי הטבע, החקלאות, הנוף, המורשת ועל השטחים הפתוחים. מעבר לכך התכנית שואפת לשלב בצורה בת קיימא בין פיתוח לשימור, תוך שמירה על איכותו של המרחב המקומי. 

תמ"א 35, בואו נרחיב

תמ"א 35 שואפת לחזק את הערים ואת אזורי המטרופולין, לעודד עירוניות מתחדשת כגון עירוב שימושי קרקע וחידוש עירוני (מתחם האלף בראשון לציון הוא דוגמא מצוינת לעירוב שימושי קרקע), לחזק את התחבורה הציבורית, להימנע מפרבור, לקדם בניה מרקמית ועוד. לצד כל אלו, התכנית רואה חשיבות רבה בשימור חופים ומרחבים ירוקים בין ערים ומטרתה היא למנוע מישראל להפוך לעיר אחת ענקית. 

כדי להשיג את המטרות וליישם את עקרונות התכנית, תמ"א 35 קובעת מדיניות כאשר ישנם גופי ממשלתיים ולהם האחריות לפעול להטמעתה ויישומה.

חיזוק ערים ואזורי מטרופולין, עירוניות מתחדשת והימנעות מפרבור

אחת המטרות של התכנית היא לחזק ערים ואזורי מטרופולין קיימים במקום להקים ישובים חדשים. לכן התכנית כוללות תכניות מטרופוליטניות של פיתוח ושימור לערים גדולות בישראל כמו ירושלים, באר שבע, הנגב והגליל אשר יתבצעו בצורה הדרגתית. בנוסף חלק גדול מהתכנית מתייחס למצב הקיים, שואף למצוא דרכים לשפר את איכות החיים של תושבי הערים הגדולות באמצעות חידוש עירוני, ופועל לשמור על המרקם העירוני, כדי להימנע משכונות מגורים פרבריות, שאינן כוללות עירוב שימושים. 

חיזוק התחבורה הציבורית

כדי ליישם את עיקרי התכנית נדרשות התשתיות המתאימות, ובכלל זה תחבורה ציבורית. האספקט של חיזוק החבורה הציבורית בא לידי ביטוי בדרכים שונות ומגוונות כבר ברמה התכנונית כמו למשל הכוונת אזורי התעסוקה למרכזי התחבורה הציבורית, הגדרת נתיבים לתחבורה ציבורית, הקפדה על מינימום צפיפות בעת בנייה למגורים, קביעת תקני חניה בסמוך למרכזי תחבורה ציבורית והתייחסות לתחבורה ציבורית באופן כללי. 

בנייה מרקמית

תכנית תמ"א 35 מבחינה בין 5 סוגי מרקמים במרחב הישראלי, תוך שמתאימה את אפשרויות הפיתוח לאופי המרקם:

  • מרקם עירוני התכנית שמה לה למטרה לקדם את מרבית הפיתוח במרקם העירוני. מלבד פיתוח האזורים העירוניים דואגת לפתח במקביל תשתיות מים, חשמל וכבישים ולשמר שטחים פתוחים בעיר ומחוצה לה. 
  • מרקם כפרי מטרה נוספת של התכנית היא פיתוח ישובים כפריים, שטחי חקלאות ותיירות ושטחי תעסוקה, תוך שימור שטחים פתוחים ואופיו החקלאי של האזור.
  • מרקם חופי התכנית רואה חשיבות בשמירה על חופי הים בארץ פתוחים לציבור ברובם. לכן כל פעולת פיתוח שמתבצעת לאורך החוף צריכה לשמור על גישה נוחה לים וזיקה לנוף.
  • מרקם שמור ארצי עוד מטרה של התכנית היא לשמר שטחים פתוחים, שטחים חקלאיים ונופים טבעיים כדי לעודד פעילויות נופש ופנאי. 
  • מרקם שמור משולב תמ"א 25 שואפת לשלב בין התיישבות לבין מורשת על ידי יצירת אזורי חיץ לאורך נחלים, שדרה ירוקה מצפון לדרום, פיתוח מוגבל במרכז ופיתוח זהיר בפריפריה. 

מה החידושים של תמ"א 35 לעומת תכניות שקדמו לה?

אחד החידושים העיקריים שמציעה תכנית תמ"א 35 ביחס לתכניות קודמות הוא חלוקת המרחב הארצי לחמישה מרקמים שונים, כך ניתן להבחין בצורה פשוטה יותר בין שטחים שניתן לפתח לבין שטחים שיש לשמר. כמו כן ישנה התאמה בין אופי הפיתוח לבין תכונותיו ואופיו של כל מרקם. המרקמים השונים הם אזורי תכנון מתוחמים על ידי תשריט, אשר שונים זה מזה בייעודיה של הקרקע, ברמות הפיתוח והשימור, ובכל הכללים וההנחיות אשר מסדירים את היחסים הללו. 

המרקמים מאפשרים ליצור גמישות בתכנית המתאר, מבלי לבטל רעיונות תכנוניים של הרשות המקומית, ותוך כדי מאפשרים לתכנית להישאר רלוונטית ומותאמת גם בעתיד.

כיום בוצעו לא מעט שינויים ועדכונים בתכנית מתאר תמ"א 35, כאשר תמיד ניתן להתעדכן בהוראות השעה בעמוד התמ"א של מנהל התכנון. כמו כן אחת לארבע שנים מתכנסת המועצה הארצית לתכנון ובנייה כדי לבחון האם ישנו צורך בשינוי ועדכון התכנית בהתאם למציאות בשטח ולבדוק כיצד העקרונות שמופיעים בה מיושמים בפועל. באמצעות המעקב השוטף ניתן לבדוק בכל רגע נתון את הדופק של התכנית ובהתאם לנתח את הנתונים ולבצע עדכונים נדרשים, כשם שבוצעו לאורך השנים. 

מאמרים שיעניינו אותך

מתחם ה 1000

עם חתימת ההסכם ההיסטורי לפינוי ״מטווח 24״, חוף ראשון לציון ישלש את שטחו וכ-10,000 יחידות דיור חדשות ייבנו על חולות ראשל״צ. מי ששמו ידם על על קרקעות במתחם ה-1000 הצמוד כשהיו בסטאטוס דומה, כבר גרפו רווחים של מאות אחוזים. חלום ההפשרה של קרקעות קו ראשון לים יהפוך בקרוב למציאות בשטח

קרא עוד »

סנסציה בקו ישראל – יוון: למעלה מ-10% תשואה פוטנציאלית בשנה והזדמנות להצטרף לכלכלה מקומית שעדיין לא מתקרבת לשיא שלה

מחירי הנדל״ן באתונה מזנקים בעקביות ומשקפים את מגמת ההתאוששות של יוון בדרכה ליישר קו עם שכנותיה האירופאיות. פרויקט חדש בלב העיר יציע 200 דירות להשקעה בסטנדרט של מגורי יוקרה

קרא עוד »

תודה על פנייתך!

הפרטים נשלחו בהצלחה, נציגנו יחזרו אליך בהקדם.